Daams' molen in Vaassen

1912

De 8-kantige stellingmolen is in 1870 gebouwd in opdracht van de toen 26-jarige Dirk Poll Jonker. Hij was de zoon van de Eper korenmolenaar Hendrikus Poll Jonker. Hij liet de molen bouwen op het grondegebied van zijn schoonvader Lambertus Boks, broodbakker en winkelier in Vaassen. Door de slechte gezondheid van Dirk Poll Jonker werd de molen in 1883 bij opbod en afslag geveild. Koper en de latere naamgever van de moelen werd de 44 jarige Herman Daams uit Loosdrecht.

In 1934 werd de molen onttakeld. Het veevoederbedrijf waarvoor de molen als opslagplaats werd gebruikt, staakte in 1964 zijn activiteiten waarna de toestand van de molen erg verslechterde. De Stichting Vaassens’ Molen heeft in 1989 het startsein voor een restauratie gegeven, waarna de wieken in 1990 weer draaiden. De houten achtkant bleek niet meer bruikbaar en moest in zijn geheel worden vervangen.

De roeden van de molen zijn 22,40 meter lang en zijn voorzien van het oudhollands hekwerk. De vang is een stalen bandvang. De inrichting bestaat uit een koppel 16der (140 cm doorsnede) maalstenen.

De molen werd in het voorjaar van 2012 met 4,90 meter verhoogd om na de voltooiing van de dichtbijgelegen nieuwbouw weer van vrije windvang te zijn gegarandeerd. Bij dit project werden speciale technieken ingezet, onder meer voor de noodzakelijke tijdelijke verplaatsing van de molen. Op 22 mei werd het hoogste punt bereikt en op 7 september van datzelfde jaar werd de verhoogde molen officieel heropend.

De weg er naar toe was oorspronkelijk een breed pad, dat langs de molen en het huis van D. Logtenberg naar het station liep. Door het initiatief van J. Mulder - vijftig jaar raadslid van de gemeente Epe, van 1853 tot 1903 – is het pad verbreed en bij de molen verlegd. Naar hem heet nu de weg, de Jan Mulderstraat. Een van de twee mannen op de omloop is molenaar Willem van Loo die eind 1914 failliet ging, waarna de molen in handen kwam van Carel de Rooy.

Momenteel wordt er in de Daam’s molen het Koffie- en Theehuys ‘De Korenmolen’ geëxploiteerd. Tevens is er de VVV voor toeristisch informatie over Vaassen in gehuisvest.

Bronnen:

-        Website: Wikipedia = De vrije encyclopedie.

-        Boek: Vaassen in oude ansichten van auteur G.J. Palm – deel 1 – 1971.

-        Boek: Streekverhalen van auteur Freek Bomhof uit Vaassen – 2009.

-        Voor meer info: Website: www.daamsmolen.nl.

Foto 1. Prentbriefkaart Daams’ Molen. Groet uit VAASSEN. 5323. – 1912

Foto 2. Daams’ Molen – 1900.

Foto 3. Daams’ Molen van Carel de Rooy – 1915.

Foto 4. Daams’ Molen van Wikipedia – 2012.

Dit item is op donderdag 29 december 2016 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw