×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

# 08. De Toko

1899

De Toko was een drukbezochte winkel midden in het dorp (tegenwoordig Mixed tegenover De Posthoorn). Er werden onder meer koloniale waren, kruidenierswaren en ijzerwaren verkocht. Vroeger werd het pand “De Rooster” genoemd, vanwege de roosters in het voetpad, rechts, dat langs het kerkhof naar de Beekstraat liep. Die waren aangebracht om loslopende dieren van de begraafplaats te weren.

De naam De Toko werd na een verbouwing in 1908 gekozen en is door latere kruideniers in het pand nog jarenlang in ere gehouden. De laatste decennia wordt er dames- en herenmode verkocht. Op de foto ziet u de familie Gerritsen, die de zaak in 1899 kocht, met enkele medewerkers en passanten. Wanneer het pand gebouwd werd, is niet bekend.

Bijgaande foto is één van de vijftig die in oktober 2012 te zien waren op de Foto-tentoonstelling ter gelegenheid van het honderd-jarig bestaan van de Eper Gemeentewoning op 21 oktober 2012.
De foto's, afkomstig uit het Streekarchief en van plaatselijke verzamelaars, zijn door Jan Paasman gedigitaliseerd en bewerkt. De foto's tonen, dankzij de huidige digitale mogelijkheden, voor het eerst het resultaat dat de fotografen destijds voor ogen hadden, maar vanwege de beperkingen van de toenmalige techniek niet konden realiseren.
Dit item is op dinsdag 30 oktober 2012 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw