# 112 - Hotel Essenberg - Dorpstraat

1902

De heer C.M. (Carel Martinus) Essenberg kocht op 9 juli 1884 dit herenhuis, van de kastelein van beroep zijnde de heer A.J. (August Jans) Bruynière en stichtte hierin een hotel genaamd "Hotel Essenberg". Later noemde hij dit hotel "'t Wapen van Epe". Het middelste gedeelte van het hotel had meer een herenhuisachtig aanzien (hoek Hoofdtraat/Markt) en ingericht als herensociëteit, de zogenaamde hoekzaal. Rechts ervan stond het koetshuis dat in gebruik was als stalhouderij en bij "'t Wapen van Epe" behoorde. Een nachtje hotel (logies en ontbijt) kostte in 1905 fl. 1,75 en een middagmaal kostte fl. 1,50. Kinderen en dienstboden betaalden half geld.

De heer C.M. Essenberg verkocht het hotel op 2 april 1908 voor een bedrag van fl. 23.000,-- gulden aan de heer F.A. (Frederik August) Betlem. In 1924 werd het hotel zowel in- als uitwendig grondig verbouwd en verbeterd en eveneens voorzien van elektriciteit. Het hotel werd onder één dak gebracht met een aangebouwde nieuwe serre. Ook kwam er een schouwburgzaal. In 1934 werd een deel van het hotel, de voormalige herensociëtiet verkocht aan W. (Willem) van Putten, die er een modezaak begon.

Het hotel heeft vele eigenaren gehad, teveel om op te noemen. Bekent is dat in 1935 de heer A. Prinsen eigenaar was. De laatste die het hotel runde was de heer R. (Reinder) Talen die van het "'t Wapen van Epe" in de jaren 70 een bloeiende discotheek maakte. Bekende popgroepen traden hier op zoals bijvoorbeeld: BZN, George Baker Selection, Earth and Fire en de bluesformatie Livin Blues, allemaal Nederlandse popgroepen. Ook trad hier op de toen razend populaire Nederlandse zangeres Bonnie St. Claire (I won't stand between them). In 1976 werd "'t Wapen van Epe" helaas afgebroken.

Uitgave: "Vivat" Amsterdam, No. 3430.

Gelopen: Ja.

Postzegel: Cijfer, 1 cent rood.

Scan20046-7fdb061e.jpgScan20046-7fdb061e.jpg
Dit item is op vrijdag 11 september 2009 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw