×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

School met den Bijbel

1944

Wederom kreeg ik een mooie klassenfoto van de bijna 77 jarige Tijmen (Tiemen) van Putten uit Epe. Hij woont al jaren met zijn vrouw Lies aan de Ankerstraat 31 in Epe, en was onder andere werkzaam bij bakker Joh. Schultink aan de Hoofdstraat. Later zat hier de banketbakkerij van Lambertus Santman, en nu zit hier Buro Post. Maar de meeste van zijn werkzame jaren sleet Tiemen bij de Koninklijke P.T.T. als postbesteller.

De foto is genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 op de trappen van Gereformeerde Kerk aan de Beekstraat. Het is een combinatieklas van de School met den Bijbel de latere Anne de Vriesschool. De Duitsers hadden de school gevorderd, zodat de leerlingen uit moesten wijken naar de Gereformeerde Kerk nu Regenboogkerk.

Links ziet u juffrouw M.C. (Maria Caroline)van Klaveren, zij woonde in de oorlog in het pension Eben Haezer aan de Lohuizerweg 1 in Epe. Mejuffrouw Maria Caroline van Klaveren was een strenge doch rechtvaardige onderwijzeres van deze combinatieklas. Zij schreef direct na de bevrijding in 1945 de lotgevallen van de familie H. (Herman) van Essen aan de Wachtelenberg onder de schuilnaam Marca. De twee eerste letters van haar voornamen vormde de naam Marca. De titel was 'Een toevluchtsoord in bangen tijd'. De uitgever was drukkerij Hooiberg uit Epe. Bij de onbaatzuchtige familie Van Essen vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog vele onderduikers zoals Joden, piloten en andere door de Duitsers gezochte mensen een goed heenkomen.

In de combinatieklas van juffrouw Van Klaveren zaten onder andere staand vlnr tegen de muur en boven bij de ingang: Cos de Lint, Piet Jansonius, Hennie van Essen, Jan Timmer, Mientje Veldhuis, Jopie van Dijk, Aart Proper, Hennie Kasteel, Marietje Mosterd, Greetje Pronk, Jannie van ’t Land, ?, Tiem van Putten en Ab Hassink.

Dan de rijen met kinderen vlnr en van boven naar beneden: Berend Rozendaal, ?, ?, Jopie Eigenhuis, Sikkel lantinga, Sybren Oosterhaven, Jopie Vos, Geertje Timmer, Driesje Timmer. Jan Groenewold, Henk Ettema, ?, ?, Anton van Eelen, ?, Herman Veldhuis, Gerrie van Essen, Gerrie van Norel, Jaap Bijlo, Truitje van der Hoop, ?, Aart Timmer, ?, Hennie Zantinga, Dinie Zwart, Diddie Karsen, ?, Ruth Manten, ?, Gerrit van Hell (met klompen) en Kees Pluim.

Op de tweede foto ziet u de Gereformeerde Kerk. De foto is in oktober 1946 genomen door Foto Reitsma uit Epe.

Uitgave: Boekhandel Bats, Epe (Veluwe)
Gelopen: Ja.
Postzegel: Cijfer 2 cent, blauw.

Dit item is op woensdag 20 november 2013 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw