×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Natuurbad EPE - HEERDE

1976

(). Hier een kleurenfoto van Natuurbad "De Wijerd" aan de Badweg 7 in Epe. In 1911 is het zwembad "De Wijerd" in gebruik genomen, helaas moest het zwembad door financiële perikelen in augustus 1999 zijn poorten sluiten. Het zwembad heeft een afmeting van 125 bij 125 meter. Het verving het slecht geconstrueerde zwembad "De Klaarbeek", dat sinds 1901 is gebruik was, maar jarenlang meer modderpoel was dan zwembad. Dit kwam omdat het bad "dood" water bevatte dat snel vervuild raakte.

Het zwembad ontving zijn water van de iets hoger gelegen Sprengen. Overtollig water kon eenvoudig worden geloosd op de lager gelegen weilanden. Hierdoor was de kwaliteit van het water zeer hoog en leende het zwembad zich uitstekend voor het houden van wedstrijden.

In 1927 werd "De Wijerd" uitgebreid: er kwam een kantine en er werden 120 kleedhokjes geplaatst. In het zwembad werden jarenlang zwemlessen gegeven en regelmatig zwemwedstrijden georganiseerd. In het midden van het bad was een kunstmatig opgeworpen eiland.

Het bad leende zich uitstekend voor jonge ouders die met hun kinderen kwamen zwemmen en recreëren. Maar ook s' avonds kon je vanuit je werk er nog even heerlijk zwemmen. Ik herinner mij dat je je rug heerlijk kon warmen aan de grote groene met carboleum geschilderde kleedkamerdeuren.

Uitgave: Gebr. Spanjersberg N.V., Rotterdam.

Gelopen: Ja.

Postzegel: Koningin Juliana Regina, 40 cent karmijn.

Dit item is op zondag 13 september 2009 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw