×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Frans Nieuwenhuis de Veluwse Troubadour

1985

Hier ziet u een platenhoes uit 1985 van Frans Nieuwenhuis (Vaassen, 1936). De Veluwse Troubadour zoals Frans genoemd wordt zette in dat jaar samen met het Chr. Kinderkoor De Rietzangers twee prachtige nummers op een singeltje, te weten: “De Laatste Marskramer” en “Onze Meule”. De opbrengst van deze plaat ging naar een standbeeld voor Willem van Tongeren één van de laatste marskramers van ons land, en de helft van de opbrengst ging naar de restauratie van de Daam’s molen.

Frans Nieuwenhuis heeft gewerkt als metaalbewerker in Epe waar hij tijdens het werk ook bezig was met muziek, zoals de melodieën en de tekst van nieuwe liedjes. Veel van zijn liedjes zijn door hemzelf geschreven en gecomponeerd. Hij heeft ook samengewerkt met anderen zoals dichter Hermen Bomhof die voor hem teksten schreef. Andere tekstschrijvers zijn Fred Eggink, Jan Wijnhout, Fred Rootveld en zijn vrouw Riet. Hij heeft een tijd met zijn zus Miny Hagen – Nieuwenhuis een duo gevormd; Het Edelweiss duo. Dit is voordat hij begon met het zingen in het Veluws dialect. Ze kwamen als jodel duo in diverse radio en televisieprogramma’s, zoals die van Willem Ruis, en ze hebben een plaat en wat singles uitgebracht. Later ging Frans alleen verder als zanger van liedjes in het Veluws dialect.

Zijn liedjes gaan over de dingen die hem bezig houden. Hierdoor zit aan veel liedjes een persoonlijke herinnering, zoals het Oldershuus of et Olde Kassien. Zijn meest bekende lied is het Cannenburgher klöksien, daarmee brengt hij een ode aan het klokje dat hangt in het torentje van het koetshuis bij Kasteel De Cannenburch in Vaassen. Dit nummer wordt ook wel het volkslied van Vaassen genoemd. Naast muziek is Frans ook een liefhebber van de natuur waar hij sinds zijn pensionering zich meer mee bezig is gaan houden. Hij draagt als vrijwilliger bij aan het beschermen van de weidevogel en hij maakt kastjes voor vogelnesten.

Hij treedt af en toe nog wel eens op. Tijdens optredens begeleidt Frans zichzelf op accordeon en gitaar. Ook wordt hij op accordeon begeleid door zijn oudste dochter Helmi Groeneveld - Nieuwenhuis. Niet al zijn liedjes zijn opgenomen waardoor sommige alleen te beluisteren zijn bij een optreden. De liedjes die wel opgenomen zijn, zijn te beluisteren op diverse piratenzenders en de Nederlandse lokale televisie en radio, zoals RTV Oost en Omroep Gelderland.

Informatie single:

Vinyl single 45 rpm 7''
1985
Fotoklaphoes
Eggink Recording ER 260285
Productie : Henri Bulterman
opname studio Eggink
Dit item is op zondag 17 oktober 2010 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw