×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Hotel de Cannenburg Vaassen

1908

Begin 1800 stond op deze plek een oud boerenhuis. Na een verbouwing werd het geheel een aanlegplaats voor paard en wagen en konden de dieren voor de nacht gestald worden. Voor de koetsier was er een bed en zo kreeg deze halteplaats vanaf 1853 geleidelijk aan het imago van een hotel, het zgn Posthuis.

In 1889 kreeg het Hotel de naam Sikkens, na de eigenaar, een banketbakker uit Bolsward. Het hotel is in 1905 door toenmalig eigenaar Gemke verbouwd en aanzienlijk vergroot. De schietvereniging De Prins der Nederlanden en Vaassens Fanfare Corps en andere verenigingen vonden jarenlang onderdak in het gebouw of hielden er hun vergaderingen.

In de tweede wereldoorlog werd hotel De Cannenburgh door de heer Smit verkocht aan houthandelaar Heijink. Hij wilde zijn drie zonen de beide hotels laten beheren, maar bij een bombardement in Ede kwamen de jongens om het leven. In 1949 werd het hotel publiekelijk verkocht. De heer Smit werd eigenaar.

In 1965 komt er aan het lange bestaan van dit hotel, dat vele exploitanten en eigenaren heeft gekend, een einde. De heer Van de Pijl verkocht het pand in 1969 aan de Coöperatieve Raiffeisenbank. De slopershamer deed in 1970 zijn werk, het hotel verdween uit het beeld van de Dorpsstraat. De leeggekomen plek werd opgevuld door een bankgebouw.

Hotel de Cannenburch was een veel gefotografeerd gebouw en is op menige ansichtkaart verschenen. Jammer dat is het pand uit het straatbeeld van Vaassen is verdwenen. Het gebouw wat er voor is terug gekomen heeft nog geen ansicht mogen sieren.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Dit item is op vrijdag 02 december 2016 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw