×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Het witte huis van Durand

1895

Deze foto is omstreeks 1895 gemaakt. Rechts is de bakkerswinkel van Van Dalfsen, en tweede van rechts ziet u de herberg van Hendrikus Montizaan, Heerdenaar van geboorte. Deze kocht de herberg in april 1868 van Hendrik Jonker. In het midden staan enkele huizen aan de Hardenbrink (Brinklaan).

Het witte huis links heeft een bord aan de muur waarop te lezen staat dat daar horlogemaker (Jannes Gerrits Brouwer) Durand gevestigd is, tevens heeft hij een zaak in Apeldoorn. Hij verkoopt horloges, pendules, klokken, wekkers, enz. enz., ook verricht hij reparaties. Momenteel zit hier aan de Brinklaan 1 zo ongeveer de bakkerij van Van der Wal Jolink.

Het witte huisje werd in 1899 afgebroken. Ook schijnt in het huisje de boterhandelaar G. Scholten gewoond te hebben, en tevens de horlogemaker Van Houttum. Deze horlogemaker verhuisde later naar de Hoofdstraat, waar nu ongeveer de boekhandel van Peter Bosch is gevestigd. Wie de man met baard is op de tweede foto, is niet te zeggen. Links ziet u nog een stukje van het oude gemeentehuis. Het gemeentehuis werd in 1854 gebouwd op last van de toenmalige burgemeester Mr. Edwin Frederik Johannes Weerts (01-03-1852 - 14-03-1889).

Bronnen:
Boek „Gastvrij Epe” – van auteur J. (Jan) Paasman uit 2009.
Boek „Epe in oude ansichten” – van auteur drs. G.P. ter Braak uit 1971.
Foto's - Privé-archief Gerrit Jonker (1932-2012).
Dit item is op vrijdag 30 augustus 2013 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw