×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Epe - Papenstraat

1899

Dit oude boerderijtje van de familie A. Herms staat aan de Papenstraat 9 in Epe, en is waarschijnlijk al voor 1900 gebouwd. Het werd in iedergeval tot 1955 bewoond door de vrijgezel Jan Frederiks. In dat jaar verongelukte Jan hij werd achter zijn boerderijtje gevonden in een aardappelkuil. Jan lustte graag een borreltje en waarschijnlijk is dit hem noodlottig geworden.

Begin september kon men beginnen met aardappelen rooien. Deze werden met een riek uitgestoken dan opgeschud om het overtollige zand er af te krijgen, en vervolgens met de hand opgeraapt.

De aardappelen werden na de oogst opgeslagen, ze moesten namelijk vorstvrij worden opgeborgen. Boeren hadden hiervoor een plaats in de schuur of de aardappelkuil. De aardappelkuil werd gegraven tot een halve meter diep, dieper mocht niet vanwege het grondwater, dan kwam er een laag stro in te liggen, met daarop de aardappels, hierop werd weer een flinke laag stro gelegd. Dan werd alles afgedekt met een flinke laag zand.

In het huisje heeft ook nog een gezin met 5 kinderen gewoond. Dit is eigenlijk heden ten dage onvoorstelbaar, maar vroeger wist men op het platteland niet beter. Het was Gait Jan Nijhof die het boerderijtje ging huren en met zijn gezin bij Jan Frederiks in trok. Het bedoeninkje werd toch wel wat al te klein, zodat Gait Jan vergunning kreeg om een compleet nieuw huis voor die van Jan te bouwen.

Buurvrouw Kamphuis kan zich herinneren dat het boerderijtje nog gediend heeft als winkeltje. Vanuit een gat in de muur werden er kruidenierswaren verkocht.

Zo rond 1978/1979 heeft de familie A. (Arend en Grietje) Herms deze woning betrokken. Het oude boerderijtje van Jan Frederiks dient nu als schuurtje. Zie de twee kleurenfoto's genomen door Bert Hanekamp op 12 februari 2013. Men woont hier aan de Papenstraat nog steeds met heel veel plezier.

Dit item is op zaterdag 17 november 2012 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw