Epe, Populierenlaan

1965

Hier ziet u een sfeerbeeld van de Populierenlaan in de jaren zestig. Een straat die ten oosten uitkomt op de Bloemstraat, en ten westen op de Lohuizerweg. De Populierenlaan werd begin dertiger jaren aangelegd. Het was de heer H. (Hendrikus) Freriks voormalig eigenaar van het Hotel Jagtlust aan de Lariksweg, die de gemeente Epe eigen gekweekte populierenbomen schonk. Ten zuiden van het Hotel Jagtlust zat een kwekerij die bij het hotel hoorde. Vervolgens werden deze Populieren gepoot langs de Populierenlaan. Aanvankelijk zou de laan Frerikslaan gaan heten, doch dat weigerde hij.

Hotel Jagtlust was een voormalig jachthuis van koning Willem III. Een zekere Hendrik Freriks was vroeger in De Steeg werkzaam als tuinman op huize ‘Dalstein’ in Ellecom. Het plaatsje De Steeg ligt ten oosten van Arnhem tussen Ellecom en Rheden. Deze Hendrik Freriks kocht omstreeks 1910 het jachthuis van koning Willem III. Het was aanvankelijk een soort boerderij met ernaast een kookhuis en kwekerij.

Die kwekerij lag dus ongeveer ten zuidwesten van het pand, terwijl tegenover het pand in die tijd van koning Willem III een hertenkamp moet zijn geweest, dat later een vennetje werd en tegenwoordig een bos met villa’s. Hendrik Freriks had twee zonen, namelijk Reinder en Hendrikus. Reinder werd boer en Hendrikus volgde zijn vader op en begon omstreeks 1911 in een deel van het pand een hotel. De familie Freriks runden het hotel van 1911 tot 1953. Daarna kreeg het vele eigenaren. Op 4 februari 1999 ging Hotel Jagtlust in vlammen op. In 2001 werden de laatste resten van het voormalige hotel verwijderd, en kwamen er op deze plek twee prachtige villa's.

Bron: Boek „Epe In Prenten en Verhalen” – van auteur J. (Jan) Gerard uit 2002.

Dit item is op donderdag 07 juli 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw