×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Prinses Julianalaan

1908

Hier ziet u een mooi sfeerbeeld vanaf de Prinses Julianalaan. U ziet hier de achterkant van drie heren huizen die aan de Dorpstraat staan, en nog staan. De Prinses Julianalaan is nagenoeg nog onbebouwd. Tussen de huizen ziet u molen „De Vlijt" aan de Officiersweg die toen nog Vlijtweg heette. Links is het Weertspark later werd dit het Dr. Loeffpark. De meeste linkse woning op de hoek werd o.a. bewoond door Dr. (A) Arend Mijs. Hij noemde de villa "Arend State' Dr. Mijs was van 1926 tot 1961 huisarts en had zijn praktijk en huisapotheek aan de Hoofdstraat 35 in Epe. Het was de eerste villa die gebouwd werd door de 'Eper Bouwmaatschappij'.

Overigens heette het pand „Arend-State” vroeger Villa Capella en het adres was toen Dorpstraat hoek Weertspark. Villa „Arend-State” is gebouwd in 1901, en was het eerste project dat de Eper Bouw-Maatschappij liet bouwen. Op initiatief van de toenmalige burgemeester Sweerts de Landas werd de Eper Bouw-Maatschappij opgericht. Zij heeft bestaan van 1901 tot 1931, en had tot doel het bouwen van huizen voor de verkoop c.q. de verhuur op verschillende locaties in het dorp. De eerste steen werd op 2 juli 1901 gelegd door J.L.J.B. Baron Sweerts de Landas die burgemeester van Epe is geweest van 1889 tot 1926. In 1930 liet dokter A. Mijs het pand uitbreiden met een spreek- wachtkamer en keuken.

Naast het huis van Dr. Mijs zat o.a. kapper Herman Dethmers met zijn kapperszaak. Daarvoor was kapper Kamphuis hier gevestigd. De familie Kamphuis had twee kinderen te weten : dochter Ineke en zoon Arie. Zo rond 1949 is deze familie naar Apeldoorn verhuist. In het linker gedeelte hier van de achterkant gezien woonde de familie Z. Logtenberg tot 1951; de familie Dethmers woonde er toen ook al. De familie Logtenberg had één dochter genaamd Hannie. Later verhuisde de familie Logtenberg naar de Lohuizerweg 1 in Epe. Deze woning aan de Lohuizerweg 1 heeft als opschrift: "PENSION EBEN HAEZER". Mevrouw Hannie Tijman-Logtenberg is redactie-lid van de historische vereniging „Ampt Epe", en schrijft regelmatig prachtige columns in het blad van deze vereniging.

In het meest rechtse huis (Hoofdstraat 29), is momenteel de huisartsenpraktijk van dhr. R. (Rob) Besijn en mevrouw M. Feijen-Bleeker gevestigd.

Met de invoering van het kadaster in 1830 was windmolen 'De Vlijt' al aanwezig. Het was in eerste instantie een korenmolen. De molen werd al in 1936 gedeeltelijk afgebroken, en in 1953 volgde de rest. De fundering is lange tijd in een wijde cirkel zichtbaar gebleven. In 1954 wordt er op die plek een houtzagerij opgericht genaamd Houtzagerij en Houthandel 'De Vlijt'. De firmanten zijn Aart en Jan Poll Jonker. Bij gebrek aan opvolging, wordt het terrein en de zagerij in 1975 verkocht als bouwterrein. Door bouwbedrijf Van Norel uit Epe werden er moderne woningen gebouwd.

De foto is genomen door de Amsterdamse fotograaf Aug F.W. Vogt.

Dit item is op vrijdag 26 augustus 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw