×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Stationsstraat - Epe

1895

Hier ziet u een sfeerbeeld van de Stationsstraat op een foto genomen in augustus 1895. De Stationsstraat is hier vanaf de oostkant op de foto gezet. Op de plaats van het witte huis staat nu de Eper Gemeentewoning (Kulturhus - EGW). De Eper Gemeentewoning werd gebouwd in 1912. De officiële opening was op 21 oktober in dat zelfde jaar.

Het volgende huis is de Stationsstraat C136, het is het pand waar de slagerij van de familie H.A. Westhoff gevestigd was. Nu staat op deze plek de Ringloopwinkel. Het is niet zeker of de man in de deuropening, slager Westhoff zelf is. Later werd de slagerij overgedaan aan slager B. Horst. Op de tweede foto die iets meer inzicht geeft van deze locatie, staat links de schoenwinkel van Anton Waaijenberg sr. Naast hem staat een meisje dat een oud tante zou kunnen zijn van de huidige eigenaar Anton Waaijenberg inmiddels de vierde generatie die daar sinds 1871, een moderne schoenwinkel runt.

Omdat de panden van dokter Wendelaar en het oude postkantoor waar nu BuroPost is gevestigd, verder naar achteren staan, zijn deze niet te zien. Het pand helemaal achter op de foto, en dat verder vooruit steekt, is het pand van de Familie Zimmerman. Dit pand dateert uit 1857 en was één van de eerste huizen aan de Stationsstraat. De "Lijstenmakerij Zimmerman", van Berry Zimmerman, heette voorheen "De Verfwinckel Zimmerman". De naam Stationsstraat heette vroeger "De grintweg naar Oene", omdat er nog helemaal geen station was.

Dit item is op zondag 18 december 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw