×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Epe, Hotel De Witte Raaf

1954

(). Onderstaande tekst werd beschikbaar gesteld door de heer Hendrik Tuinstra die samen met Emmelies Jordens eigenaar is van Appartementencomplex "Huize de Renderklippen".

Op de Aarde zijn vele mooie plekken. Een daarvan is in Nederland en wel op de Veluwe Gelderland, bij de plaats Epe. Hier ligt het Landgoed de Renderklippen.

Omstreeks 1923 kocht de Heer G. J. Jongkindt Koninck 330 hectare van de Gemeente Epe en Heerde, en stichtte het Landgoed de Renderklippen. Volgens de verhalen zette hij zijn wandelstok op de hoogste heuvel van de stuwwal die ontstaan is in de IJstijd. Hierop liet hij het Landhuis "Huize de Renderklippen" bouwen met fantastische uitzichten over de uitgestrekte heidevelden.

Vlakbij het Landhuis werd een woning voor de Chauffeur en een woning voor de Hoofdtuinman gebouwd. Verder op het terrein werd een tennisbaan aangelegd en een theehuis gebouwd. Verschillende delen van de heidevelden werden ontgonnen en bebost. Paden werden door de heidevelden en bossen aangelegd. (Deze zijn nog steeds te bewandelen of te fietsen). Uitzichtposten werden op hoger gelegen delen van het Landgoed gebouwd. Een daarvan bestaat nog (de "Parapluie") en is gelegen bij het ven, het Pluizenmeertje.

De Heer Jongkindt Konick heeft er zelf, door vroeg overlijden, nooit gewoond.

Zijn dochter kreeg het in haar bezit en is getrouwd met een van de jonge heren van de Familie Ritsema van Eck, die het landgoed de Hoge Heide bezat.

In de oorlogsjaren was het Landhuis gevorderd door de Duitsers. Na de oorlog heeft de Familie Ritsema van Eck het Landgoed de Renderklippen verkocht aan de Gemeente Epe. Het huis heeft in die tijd verschillende bewoners gehad. Een aantal jaren is het nog een tijd lang, dependance Hotel "de Witte Raaf"geweest van het Hotel de Gude, wat nu de naam Golden Tulip draagt.

Mijn ouders, de Heer CG Jordens en JS Jordens, kochten in 1954 het huis met een kleine 4 hectare grond van de Gemeente Epe. Het huis had toen 4 jaar lang geen bewoners gekend. De Laatste bewoner was een zekere dokter Zwart. Het was als het ware een sprookjeshuis, overgroeid met klimop en uitzicht op een vijver omzoomt door grote Rododendrons. Daarachter een pergola uitkomend op de plek waar de tennisbaan gelegen was met het theehuisje.

Omstreeks 1983 zijn mijn man en ik, permanent in het huis gaan wonen, nu samen met onze kinderen. In het jaar 1998 is op 3 september het huis afgebrand. In het jaar 2000 is het herbouwd en weer, maar anders, een indrukwekkend huis geworden. Huize de Renderklippen heeft nu 2 appartementen ingericht als vakantieverblijven in de benedenverdieping. Samen met ons, kunnen nu andere mensen genieten van de prachtige omgeving. De zuivere lucht, de stilte en het s' ochtends wakker worden met een klaterend vogelconcert of grenzeloze stiltes, maken het verblijf tot een onvergetelijke ervaring.

Uw gastvrouw is mevrouw Emmelies Jordens

Uitgave: Eigen beheer.

Gelopen: Nee.

Dit item is op vrijdag 06 november 2009 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw