×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

De Brouwershof

1910

Het huis op de eerste foto heet de Brouwershof en staat op de hoek Zuukerweg en Haverkampsweg. Het werd in 1905 gebouwd ‘tusschen de Coöp. Boterfabriek “Onze Fabriek” en “De Belt”.’ Opdrachtgever was Aart van Lohuizen, papierfabrikant, boer, organist, dirigent, die een jaar eerder zijn boerderij De Waaijenberg in Wissel had verkocht.

Aart van Lohuizen noemde zijn nieuwe huis de Brouwershof omdat het werd gebouwd naast de plek waar de familie Brouwer eeuwenlang een bierbrouwerij had gehad. Omstreeks 1891 was de brouwerij omgebouwd tot melk- en boterfabriek. De directeur van de boterfabriek Gauke Geerligs woonde naast de Brouwershof in ‘De Olde Belt’ (zie de tweede foto).

Deze fraaie herenboerderij, in 1844 door papierfabrikant Johannes de Goeij gebouwd, was diverse malen verbouwd en via de familie Brouwer in eigendom gekomen van S. Overbosch. Deze verhuurde ‘De Belt’ enige jaren aan drukkerij Hooiberg en verkocht het in 1907 aan gepensioneerd kolonel Brandt. Wanneer ‘De Olde Belt’ is afgebroken, is niet te achterhalen. Het is nu haast niet meer voor te stellen dat in dit gedeelte van Epe meer dan 300 jaar een succesvolle bierbrouwerij stond.

Bijgaande foto’s zijn afkomstig uit het Streekarchief en zijn door Jan Paasman gedigitaliseerd en bewerkt. De foto's tonen, dankzij de huidige digitale mogelijkheden, voor het eerst het resultaat dat de fotografen destijds voor ogen hadden, maar vanwege de beperkingen van de toenmalige techniek niet konden realiseren.

Dit item is op maandag 05 november 2012 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw