×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Schoolplein Ibbeltje

1963

Hier ziet u het schoolplein van de openbare kleuterschool Ibbeltje in de wijk de Hoge Weerd. De school werd in 1963 geopend en stond naast de Hoge Weerdschool op de hoek Zaailand met De Tippe. De Hoge Weerdschool is in oktober 2015 afgebroken. Samen met de christelijke W.G. van de Hulstschool is de openbare Hoge Weerdschool in de zomer van 2015 verhuist naar de nieuwe Unilocatie Kleurrijk aan de Wachtelenbergweg in Epe, en heeft als naaste buren de voetbalvereniging s.v. Epe.

Ibbeltje is een personage van de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt. Ibbeltje is een meisje van een jaar of 10 dat met haar vader, haar moeder en de twee katten Rosencrantz en Guildenstern in een huis woont. Haar moeder is één van de meest bijzondere mensen in haar omgeving: ze is vroeger een kat geweest (een dikke rooie), en kan daardoor met katten praten. Een steeds weer terugkomende figuur is de schatrijke mijnheer Pinkepank die geen dubbeltje kan missen en de familie Katzwijm telkens een hak probeert te zetten. (Bron: Wikipedia)

De voormalige kleuterschool Ibbeltje krijgt een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst. Het is namelijk een voorbeeld van markante modernistische architectuur. Het valt op door de originele plattegrond en levendige gevelritmiek dankzij geknikte wanden en opzet/indeling raampartijen. Het ontwerp is essentieel in het oeuvre van gemeentearchitect K. Meijer en doet recht aan het naoorlogse paviljoensysteem is beeldbepalend in de uitbreidingswijk Hoge Weerd die in de zestiger jaren van de vorige eeuw werd gerealiseerd. De nieuw naoorlogse opvattingen over onderwijsgebouwen zijn er in zichtbaar. (Bron: Veluweland.nl - 20-08-2016.)

Dit item is op zaterdag 11 oktober 2014 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw