×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Epe (G) - Loohuizen

1911

(). Hier ziet u één van de oudste opnames van de Lohuizerbrink. Links de Willem Tellstraat die vroeger de Vinkensteeg werd genoemd, en rechts de Lohuizerweg. Niet de gehele Willem Tellstraat heette trouwens Vinkensteeg. Alleen het stukje vanaf Café Bar 't Tonnetje tot de Beekstraat werd zo genoemd. Het Tonnetje was toen in handen van Jan Vinke en daarom werd dit stuk weg destijds Vinkensteeg genoemd. Pas bij een optocht van de schietvereniging "Willem Tell" dit n.a.v. de opening van de schietbanen achter de oude Wildforst op 19 augustus 1906 had iemand een bordje geplaatst bij de ingang Vinkensteeg met opschrift "Willem Tellstraat" daarna heeft Van Meekeren in een vergadering van "Epe's Bloei" in mei 1907 verzocht om dit officieel Willem Tellstraat te noemen. Overigens heeft Café Bar 't Tonnetje verschillende namen gehad: zoals Café Hennephof - Café De Oude Munt en Michaels Music Club. Het paadje rechts voert naar het boerderijtje van de heer Gijs van Emst.

Op de open plek links op de 1e foto werd in de jaren dertig onder andere “De Pannenkamp” gebouwd. Het beukenbos werd op 24 november 1900 door de vier freules Van der Feltz, die de villa Feltz (“Vijvervreugd”) bewoonden, geschonken aan het St.-Antoniegilde, onder het servituut dat de twintig are grond ten eeuwige dagen als plantsoen in gebruik moesten blijven. De oude naam van dit driehoekig stuk bos is de “Lohuizerbrink”, de brink van het buurtschap Loohuizen, dat hier lag, gescheiden van het dorp door de “gemene veld”. In 1965 werd het bos, dat ook 1945 had geleden van schietgrage, aldaar bivakkerende Canadezen, vervangen door bomen van een ander soort.

Vanaf 1 mei 1951 woont de familie Van den Esschert op de hoek Lohuizerweg - Burg. Van Walsemlaan. Het is vandaag 1 mei 2011 nu dus zestig jaar geleden dat mijn vader Hendrik Jan van den Esschert (24-01-1927 -
15-06-2000) getrouwd met mijn moeder Gerritje Berghorst (25-07-1928 - 08-09-1959) dit perceel kocht van de heer Gijs van Emst voor ƒ 6000,-- gulden. Dhr. Gijs van Emst was een eenvoudig Veluws keuterboertje met wat koeien en wat kippen, hij is als vrijgezel overleden op 7 september 1950 in de leeftijd van 82 jaar.

Op de kleurenfoto ziet u vlnr. de huizen van de families Tjebbe & Joan Ruskamp, Gerrit & Jo Jonker en Gert & Ingrid van den Esschert. In het huis met de rode dakpannen aan de Burg. van Walsemlaan 1, woont mijn achterbuurman de familie Joep & Gerda Rijntjes.

1e Foto:
Uitgave: H. Schurink, Epe (G). No. 207/3742 R.
Gelopen: Ja.
Postzegel: Cijfer 1 cent, rood.

2e Foto:
Foto - Bert Hanekamp.

Dit item is op zondag 01 mei 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw