Oud-Hollandse Poffertjeskraam

1995

De eigenaar van deze Poffertjeskraam was de Apeldoorner J.H.N. (Hans) van der Schoot. De kraam stond tegenover het huidige VVV-Kantoor aan de Pastoor Somstraat. Samen met zijn vrouw Astrid heeft hij 28-jaar in Epe poffertjes gebakken. Het was een echte Oudhollandse Poffertjeskraam, de laatste overgebleven kraam op de Veluwe. Gelukkig is deze kraam en haar prachtige inrichting bewaard gebleven en kunt u deze bezichtigen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

De geur van versgebakken poffertjes maakt jong en oud vrolijk! Deze verplaatsbare poffertjeskraam, die met haar nostalgische wandschilderingen en intieme coupés met gordijntjes zoete herinneringen aan vroeger oproept, stond dus jaren lang elke zomer in Epe. Hans van der Schoot bakte er dus samen met zijn vrouw Astrid poffertjes, beignets en wafels. In het midden van de 19e eeuw waren poffertjes en wafelkramen de luxere ontmoetingsplaatsen tijdens de jaarmarkt of kermis. Kermisklanten genoten er niet alleen van het kermisgebak, maar ook van sterke drank en muziek. Tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw trokken poffertjeskramen voornamelijk welgestelde klanten. Wie minder te besteden had, kocht zijn lekkers bij de simpele kramen voor plaatkoeken en oliebollen.

Journalist Dick van der Veen hield in deze poffertjeskraam een succesvolle serie interviews onder de titel: ‘In de kraam te pas’. Deze werden gepubliceerd in de Veluwe Expres, het latere Veluws Nieuws. De Oud-Hollandse Poffertjeskraam sloot haar deuren op zaterdag 27 oktober 2007.

Dit item is op vrijdag 19 januari 2024 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw