×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Epe Bad- en Zweminrichting

1940

Epe Bad- en Zweminrichting staat er op de voorkant van deze ansichtkaart. Bedoeld wordt hier natuurlijk het Natuurbad "De Wijerd" aan de Badweg 7 in Epe. In 1911 is het zwembad "De Wijerd" in gebruik genomen, helaas moest het zwembad door financiële perikelen in augustus 1999 zijn poorten sluiten. Het zwembad heeft een afmeting van 125 bij 125 meter. Het verving het slecht geconstrueerde zwembad "De Klaarbeek", dat sinds 1901 is gebruik was, maar jarenlang meer modderpoel was dan zwembad. Dit kwam omdat het bad "dood" water bevatte dat snel vervuild raakte.

Het zwembad ontving zijn water van de iets hoger gelegen Sprengen. Overtollig water kon eenvoudig worden geloosd op de lager gelegen weilanden. Hierdoor was de kwaliteit van het water zeer hoog en leende het zwembad zich uitstekend voor het houden van wedstrijden. Er zwommen zelfs goudvissen in dit kraakheldere water.

In 1927 werd "De Wijerd" uitgebreid: er kwam een kantine en er werden 120 kleedhokjes geplaatst. In het zwembad werden jarenlang zwemlessen gegeven onder leiding van badmeester Joop van der Spek die een drietal jaren Christien Osinga aan zijn zijde vond met het geven van deze zweminstructies. Dezelfde Christien die nog steeds aan de jongste jeugd van Epe zwemles geeft in het hotelbad van de Golden Tulip, nu Princess-Hotels genoemd aan de Dellenweg. Ook werden er in "De Wijerd" regelmatig zwemwedstrijden georganiseerd. In het midden van het bad was een kunstmatig opgeworpen eiland.

Het bad leende zich uitstekend voor jonge ouders die met hun kinderen kwamen zwemmen en recreëren. Maar ook s' avonds kon je vanuit je werk er nog even heerlijk zwemmen. Ik herinner mij dat je je rug heerlijk kon warmen aan de grote groene met carboleum geschilderde kleedkamerdeuren. Zoals u op de ansichtkaarten kunt zien werd er druk met kano's gevaren.

Uitgave: Scholten's Boekhandel, Epe.

Gelopen: Ja.

Postzegel: Vliegende duif 1,5 cent grijs.

Dit item is op zondag 03 september 2017 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw