VAASSEN - Dorpsstraat

1915

Links op deze prentbriefkaart ziet u de woning van dokter A.N.J. Hanedoes.

Geboren te Haarlemmermeer en in 1891 getrouwd met Aletta Rudolphine van Marle, kwam hij op 3 oktober 1903 naar Vaassen. We hebben het over dokter Adriaan Nicolaas Johan Hanedoes of nog beter gezegd Hanedoes van Almkerk, want dat is zijn officiële naam. De toevoeging verkreeg hij dankzij een testamentaire beschikking van Mr. A.H. Hanedoes van Almkerk, advocaat in ’s Hertogenbosch en burgemeester van Woudrichem. In 1913 vertrok het echtpaar Hanedoes naar Biervliet in Zeeuws-Vlaanderen.

De dokterswoning zou jaren later ook bekend worden als het huis van ir. J. van Achterberg, directeur van de N.V. Industrie. Na het vertrek van het echtpaar Achterberg kwam het pand in eigendom van A. Wielink en Zn. In 1980 werd de villa afgebroken. Op deze plek kwam een nieuw pand te staan waarin Albert Heijn zich vestigde. AH kreeg later een nieuwe vestiging in Vaassen en nu vinden we in dit pand een sportschool (Anytime Fitness).

Naast de villa staat nog een kleiner huis waarin o.a. de dames Van ’t Erve woonden. Zij stonden bekend als mutsenwasters. Vóór april 1905 was het eigendom van Arnolda Johanna van ’t Erve naaister te Vaassen. Later kwam in dit huis schoenmaker H.G. (Hein) Nitert te wonen. Naast dit huis zat o.a. het sigarenmagazijn “Centraal”. Het was Trijntje Zijlstra, de vrouw van Dirk Labberton, die de zaak onder de naam van haar man beheerde. Dirk was postbode en zou veertig jaar bij de PTT werkzaam blijven. De tabakszaak werd in 1951 overgedaan aan de familie van Os omdat de werkgever het niet mee toestond dat Labberton neveninkomsten had. Van 1955 tot 1990 was de herenkapsalon van Wim Spiegelenberg er gevestigd. In de rechterkant van het pand heeft jarenlang kruidenier H.J. Marchal & Zn gezeten. In de beginjaren verkocht men er tijdens de feestdagen alle soorten gebakken en gerookte vis, zure haring en rolmops. Op de hoek van de Julianalaan met de Dorpsstraat is nu de rijwielhandel van Evert Huernink gevestigd. Zie ook de 2e foto van de situatie in 1969.

Bron: Boek Vaassen – “Wandelend door de Dorpsstraat 1900 – 1950” van auteur F.J.T. (Frans) Schumacher.

1e Foto Uitgave: Uitg. Nauta, Velsen – No 8396.

2e Foto Uitgave: Konijnenberg’s Warenhuis Miwaco, – Vaassen.

Dit item is op woensdag 14 december 2016 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw