Burg. van Walsemlaan - Epe

1942

 

Hier ziet u de Burg. van Walsemlaan in 1942 nog volledig als zandweg, met een door witte paaltjes afgescheiden verhard grind-fietspad. Waarschijnlijk loopt het weggetje rechts naar het koloniehuis De Pelzerkamp. De heer D.F.J. (Daniël Frederik Johannes) van Walsem was van 1 oktober 1926 tot 16 september 1938 burgemeester van Epe.  De naam op de kaart (Van Walsum met een u) is trouwens fout geschreven.

De weg is een verbinding tussen de Willem Tellstraat en de Officiersweg, en heette vroeger de Koeweg. Later, bij de naamgeving van gemeentewege, vond men Berkenlaan netter en bovendien helemaal passend.  Bij het afscheid van Burgemeester van Walsem in 1938 kreeg de weg tenslotte zijn tegenwoordige naam. Burgemeester van Walsem heeft destijds villa Theodora laten bouwen aan de Officiersweg. Via het fietspad aan de Berkenlaan koos hij zijn weg naar het gemeentehuis. Het was de reden waarom men deze weg koos om er zijn naam aan te verbinden.

Tijdens een buitengewone raadsvergadering op 15 september 1938 wordt op gepaste wijze afscheid genomen van de burgemeester. De dankbare taak om namens de Raad het één en ander aan te bieden valt ten deel aan het oudste raadslid de heer J.H. Ch. Rauwenhoff. Hij maakt bekend dat als blijvende herinnering, de weg, nu nog Berkenlaan geheten, vanaf nu zal heten: Burgemeester van Walsemlaan.

Op een gegeven moment werd de Burg. van Walsemlaan geasfalteerd. Het was een uitnodiging voor de jeugd om hier naar hartenlust te tollen en te rolschaatsen. Ook werd er wel gehockeyd, de hockeybal rolde natuurlijk prachtig op de gladde asfaltweg.  Waar zie je tegenwoordig nog dit soort jeugdvertier op de openbare weg. De twee kleurenfoto's zijn in 2017 genomen vanaf de dakkapel van de familie J.B. (Jasper Bram) Stet wonende aan de Lohuizerweg 29.

Uitgever: “ZENAWI”, EPE.

Gelopen: Ja.

Postzegel: Vliegende duif 1½ cent, grijs. 

 

Dit item is op zondag 14 januari 2018 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw