×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Brood- en Banketwinkel van Nico van Dalfsen

1965

Dit is de bakkerswinkel van Nico van Dalfsen aan het Marktplein 3 in Epe. Zijn vader, de heer W. van Dalfsen nam in 1904 de winkel over van de familie Visch, die daar eveneens een bakkerij annex kruidenierswinkel en boerderij dreef. Vader van Dalfsen had twee zonen van wie de één het beroep van onderwijzer koos en de ander het bakkersvak in ging. Vanaf de Nijverheidsschool tot aan de sluiting van de bakkerswinkel werkte mevrouw Annie van Schoonhoven de Wilde hier. Naast de winkel staat een mooie Fiat-1100.

De zaak stond bekend om zijn heerlijke ‘krakelingen’ die werden vervaardigd door de in 1966 overleden 85-jarige ome Jan van Dalfsen. Bakkersknecht Koenraad van Olst, die naar Heerde vertrok was lange tijd de rechterhand van zoon Nico van Dalfsen. Hij heeft daar gewerkt tot 1966, want op zaterdag 18 juni 1966 ging de zaak definitief dicht.

Na een interne verbouwing veranderde de bakkerswinkel in een ruim kantoor, waar vanaf 3 oktober 1966 de redactie en administratie van het Noord Veluws Dagblad (nu de Stentor) gevestigd is geweest. De krantenjongens haalden hier ook hun kranten ’s middags op om hun wijk te gaan bedienen. Bijkantoorhoudster van het NVD was mevrouw Jetty Verstrepen-Zwinderen. Ook mevrouw Edith Bresser en anderen runden hier de administratie.

In 1972 werd het pand gesloopt om plaats te maken voor een bankgebouw. Het Noord Veluws Dagblad en Het Veluws Nieuws verhuisden naar het karakteristieke pand van wijlen Dokter A. Mijs op de hoek Julianalaan met de Hoofdstraat. Zondag s' avonds na 18.00 uur kon je hier aan de Hoofdstraat de voetbaluitslagen en de stand op de ranglijst van s.v. Epe 1 bekijken, er werd veelvuldig gebruik van gemaakt. SMS en Internet was nog niet aan de orde. Sinds 26 augustus 2015 is hier de Rabobank gevestigd.

Dit item is op zaterdag 17 oktober 2020 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw