Houtzaagmolen De Vlijt

1965

De naam Vlijtweg werd afgeleid van korenmolen De Vlijt uit 1830 die daar aan de linkerkant van de weg heeft gestaan. Later werd de Vlijtweg die doorliep tot over de Hoofdstraat tot de Lohuizerweg, omgedoopt in Officiersweg. In 1907 werd de korenmolen veranderd in een houtzaagmolen van eigenaar Gerrit Ariën Poll-Jonker. In 1924 werd de molen onttakeld en heeft het nog gediend als uitkijktoren. In 1953 werd de molen in zijn geheel afgebroken. In 1954 dreven de broers Aart en Jan Poll-Jonker hier een houtzagerij.

Kinderen uit de buurt waren hier veelvuldig aan het spelen. Het spelen op de grote boomstammen die voor verwerking klaarlagen, was niet van gevaar ontbloot. De broers Poll Jonker stuurden hierdoor de kinderen regelmatig van het terrein. Diezelfde kinderen haalden hier wel hun vliegerlatjes om de mooie gekleurde papierenvliegers met een touwtje in de lucht te brengen. En de Eper bewoners kochten hier veelvuldig aanmaakhout voor de kachel.   

Omdat er binnen de familiekring geen echte opvolging aandient besluiten Aart en Jan in 1974 te stoppen met de houtzagerij.  De terreinen en zagerij worden in 1975 verkocht als bouwterrein. Door het bouwbedrijf Van Norel uit Epe worden op de vrijgekomen plek moderne woningen gebouwd.

Dit item is op zondag 17 december 2023 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw